Trabzon’da 10 bin adet Samuray Arısı doğaya salındı

Trabzon’da 10 bin adet Samuray Arısı doğaya salındı

Son yıllarda başta fındık olmak üzere zirai ürünlere büyük zararlar veren kahverengi kokarca ile mücadele hız kesmeden devam ediyor. (Halyomorpha Halys) halk arasında Kahverengi Kokarca olarak bilinen zararlı ile biyolojik mücadele çerçevesinde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü laboratuvarında üretilen 10 bin adet Samuray Arısı (Trissolcus Japonicus) Trabzon’da 18 ilçe 44 lokasyonda doğaya salındı.

Yönetim Kurulu Başkanımız Eyyüp Ergan’ın yanı sıra Trabzon Vali Yardımcısı Hacı Osman Hökelekli, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan ve yetkililerin katıldığı tören Ortahisar ilçesi Çimenli Mahallesindeki Ömer Atasoy’un bahçesinde gerçekleştirildi.

Törende konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan Türkiye’de 150 bin, Trabzon’da ise 10 bin adet Samuray Arısının salınımının yapılacağını belirterek, “Yılda 150 bin samuray arısı üretimini 6 kişilik Ziraat Mühendisi ekibi büyük emek ve gayretlerle gerçekleştirdi. Buradan Türk mühendislerimizi tebrik ediyorum. Çağa damga vurmuşlardır. Mukayese açısından söylüyorum İtalya’da 12 laboratuvar ve 8 enstitüde üretilebilen 120 bin samuray arısına karşılık bizim Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitümüz bir yılda 150 bin samuray arısını tek başına üretmiştir. İlk salınımını 2023 yılında Artvin’de 26 bin adet olarak gerçekleştirdik. Bu yıl ise Türkiye genelinde 150 bin, ilimizde ise 10 bin adet samuray arısı salınımını gerçekleştireceğiz. Biyolojik mücadele en önemli mücadeledir Kahverengi kokarca ile mücadelede. Bölgemizde samuray arısı bıraktığımız yerlerde en az 1 hafta zirai mücadele yapmamamız bu arıların adaptasyonunu ve neslini koruma açısından oldukça önemlidir. İnşallah memleketimizin bu beladan kurtulması için hayırlara vesile olur" dedi.

Daha sonra getirilen 6 tüp ve 366 adet samuray arısı gösterilen fındık bahçesinde kahverengi kokarca ile mücadele için doğaya salındı.