TTB BALIKÇILIK PROJESİ SONA ERDİ

TTB BALIKÇILIK PROJESİ SONA ERDİ


Proje sonunda bölgeye 40 uzman kazandırıldı. TTB Başkanı Köleoğlu “Balıkçılık konusunda uzmanlaşmış sayabileceğimiz bu gençler, hem balıkçılığımızın gelişmesine katkı  sağlayacak, hem de kendilerine iş sahası bulmuş olacaklar”.

İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında Trabzon Ticaret Borsası tarafından yürütülen, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın program otoritesi olduğu, “Önce Gençlerin Sonra Balıkların Kültürü Artsın Projesi” sona erdi.

6 ay teorik ve uygulamalı Balık Yetiştiriciliği, Balık İşleme, Balık Hastalıkları, Mikrobiyal Kontrol, Girişimcilik, Dalgıçlık ile 2 ay süreli Balık İşletmelerinde staj olmak üzere toplam 8 aylık eğitim programı ile bölgeye 40 uzmanın kazandırıldığı projenin kapanış toplantısı Zorlu Grand Otel’de yapıldı.

Kapanış toplantısına Trabzon Vali Yardımcısı Mahmut Halal, TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü Bektaş Erdoğan, İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdür V. Mehmet Siyambaş, Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Genç, Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Atila Özdemir, proje eğitmenleri ve kursiyerler katıldı.

Proje Koordinatörü Şükrü Erüz projenin amacı, ana hedefleri, verilen eğitimler ve gelinen noktadaki başarıyı sunu biçiminde katılımcılara aktardı. Ardından konuşmalara geçildi.

Milli Eğitim Şube Müdürü Orhan Genç projenin, yıllardır meslek eğitiminin içinde bulunan bir birey olarak mesleki eğitimde arzu edilen sonuçların alınması noktasında gerçekleştirilen en güzel projelerden biri olduğunu belirterek, “İnanıyorum ki istihdam edilen sayının 16 değil 40’ın tamamının bu alanda istihdam edilecek konuma geldiğine inanıyorum” dedi.

Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr.Atila Özdemir de tamamen proje bazlı çalışan bir kurum olarak eğitimin kendi işleri olmadığını ancak böyle bir teklif gelmesiyle de kayıtsız kalamadıklarını ifade ederek, “Uzun yılların tecrübesini değerli meslektaşlarımıza aktarma noktasında bir sorumluluk hissettik. Eğer tecrübelerimizi arkadaşlarımıza aktarabildiysek ne mutlu bize. Allah yollarını açık etsin. Bu proje vesilesiyle eğer iş hayatında önemli aşamaları geçtiklerini düşünüyorlarsa en büyük kazançları bu olmuştur diye düşünüyorum” Dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü Bektaş Erdoğan ise ”Bu projenin başında yoktuk sonunda bir noktada dâhil olduk.  Sonunda dahil olmamız da güzel oldu çünkü bu aşamadan sonra artık sizler ya bir balıkçılık sektörüyle ilgili işte çalışacaksınız ya da balıkçılıkla ilgili bir işletme kuracaksınız. Gerek üniversitede gerekse de bu projede eğitimlerini almış genç yetiştiricilerimiz bizlere müracaat edecekler bizde kendilerine her türlü desteği sağlayacağız” diye konuştu.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu da Türkiye’nin sahip olduğu üretim imkânlarını bilimsel temeller üzerine oturtarak kullanmadığı için balıkçılık sektöründen hem gıda, hem de istihdam anlamında yeterli yararı alamadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu noktadan hareketle TTB olarak, “Önce Gençlerin Sonra Balıkların Kültürü Artsın” başlığını atarak bu alanda hem üretim, hem de istihdama yönelik proje gerçekleştirdik. 8 aylık süre zarfında bu işe hevesli 40 gencimizi, hem teorik bilgilerle donattık, hem de bunların uygulamasını yaparak bilgilerin kalıcı olmasını sağlamaya çalıştık. Projemizin AB’nin ilgili kurumları tarafından en iyi 2 projeden birisi seçilmesi bu konuya ne denli ciddi yaklaştığımızın bir göstergesidir. Balıkçılık konusunda uzmanlaşmış sayabileceğimiz bu gençler, hem balıkçılığımızın gelişmesine katkı sağlayacak, hem kendilerine iş sahası bulmuş olacaklar, hem de uygulayacakları projelerle başkalarına da istihdam alanı yaratacaklar”.

Konuşmaların ardından projede emeği geçen eğitmenlere ve projeyi başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları verildi.