Nee'tler Pazara Erişiyor

Projenin Hedef Kitlesi

Trabzon özellikle fındık ve çay üretimi ve ticaretinde önemli bir role sahip olmasına rağmen uluslararası pazardaki firma sayısı oldukça azdır. Bu tarımsal ürünlerin ihracatında büyük firmalar başı çekse de KOBİ niteliğindeki firmalar uluslararası pazara erişimde zorlanmaktadır. Proje kapsamında iştirakçiler esas olarak iç ve dış pazarlarda fındık ve çay ürünleri ticareti yapan bölgenin önemli KOBİ’leri olarak kabul edilmektedir. Bu aşamada iştirakçiler, kursiyerlere yenilikçi uygulamaları görme fırsatı veren teknik saha ziyaretlerinde aktif rol oynayacaklar ve eğitimlerini başarıyla tamamlayan kursiyerlere işe alım süreçlerinde de destek olacaklardır.

Projenin amacı 15-29 yaş aralığında bulunan, ne eğitimde ne istihdamda olan, en az %50’si kadınlardan oluşan 60 NEET kursiyerinin iş gücüne katılımına katkıda bulunmaktır. Dolayısıyla kapsayıcı ve aktif iş gücü piyasası eylemlerinin uygulanması yoluyla bu NEET’lerin istihdam oranında bir artış sağlamak ve KOBİ’lerin pazara erişim becerilerini artırarak rekabet edebilirlik düzeylerinde artış sağlamaktır.

Mesleki ve Beceri Eğitimleri

Hedef grup, çoğunluğu KTÜ bünyesinden olan akademisyenler tarafından mesleki (Genel Uluslararası Ticaret, Teknik İngilizce, Kirleticiler, GDO, Hijyen, Etiketleme, Organik Üretim, Ambalajlama Kuralları, Pazarlama Standartları, Pazarlama Araştırmaları), genel (formal ve infromal iletişim) ve sosyal beceri (motivasyon ve özgüven) konularında eğitilecektir. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerler Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından sertifikalandırılacaktır.

Alanında Uzman Kişiler Tarafından Verilen Seminerlere Katılma İmkânı

İyi işler, ihracatta sorunsuz iletişim ve yönetim alanında başarı hikâyeleri, ihracatta yenilikçi yaklaşımlar ve sorunların çözümü için farkındalık yaratmaya yönelik seminerler düzenlenecektir. Seminerler, alanında uzman akademisyenler veya ilgili alanda en az 5 yıllık tecrübeye sahip sertifikalı uzmanlar tarafından verilecektir. Her bir seminer 1 gün içerisinde tamamlanacak olup toplamda 3 gün olması planlanmaktadır.

Çalışma Ortamlarını Yerinde Görme İmkanı

Kursiyerlere iyi ve yenilikçi uygulama örneklerini göstermek amacıyla katılımcı şirketler ve TTB üyesi şirketler tarafından teknik ziyaretler düzenlenecektir. Bu sayede kursiyerlerin gelecekte olası çalışma ortamlarını görmeleri ve istihdam edilmeleri halinde karşılaşabilecekleri ortam hakkında fikir sahibi olmaları amaçlanmaktadır.

DOKKAF Kariyer Fuarına Katılım İmkanı

Proje kapsamındaki kursiyerler, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde faaliyet gösteren dokuz üniversitenin 150’den fazla firma ile ortaklığında öğrenci ve mezunlara yönelik düzenlenen DOKKAF’a katılacak. Doğu Karadeniz Kariyer Fuarı’nda proje hizmet ve faaliyetlerinin tanıtımı için bir stant açılacak. Bu noktada yüzlerce firmanın yer alacağı bu kapsamlı fuarda kursiyerler işverenlerle yüz yüze görüşme fırsatı bulacak. Ayrıca görüşme yaptıkları firmalarda iş imkânları ve staj olanakları bulabilecekleri bir ortam bulacaklardır.

Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetlerinin Sağlanması

Proje kapsamında sertifika almaya hak kazanan kursiyerin Bireysel Eylem Planı planları (BEP) Trabzon İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından hazırlanacaktır. BEP aylık olarak tasarlanacak ve iş arama faaliyetleri, iş görüşmeleri, İş Kulüplerine katılım, seminerler, istihdam fuarları, kariyer günleri vb. iş arama faaliyetlerini içerecektir. Bu noktada işgücü piyasasına girmesi muhtemel adaylar olan NEET’lere İş ve Meslek Danışmanlığı, CV Hazırlama, İş Arama Becerileri vb. bilgiler verilecektir.

Toplamda 60 kursiyer 4 aylık iş arama sürecinde proje bütçesinden desteklenecektir.

Proje kapsamında eğitimlerini başarıyla tamamlayan 3 kişiye taşınma desteği sağlanacaktır.

Dökümanlar