ÇAY FABRİKALARI TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

ÇAY FABRİKALARI TURİSTLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR


Ülkemizde en çok içilen içecekler arasında yer alan çayın imalatı merak edenlere çıplak gözle izletiliyor.

Halen çay bahçelerinden ikinci sürgün olarak toplanılan yaprakların işlendiği fabrikalardan bazıları, merak edenler için tanıtım ve ikram organizasyonları düzenliyorlar.

Trabzon-Rize karayolunun Yomra ilçe girişinde yer alan İkiçay firması tarafından özellikle yöreye dışarıdan gelen yerli turistler için tanıtım yapılıyor.

İkiçay Gıda San.Amb.Tic.Ltd.Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kahraman da, meraklıları için tanıtım yaptıklarını ve bir bardak çay ikramı için de kamelya oluşturduklarını belirterek, yerli turistlerin yanı sıra özellikle İranlılar’ında Türk çayına ilgi gösterdiklerini söyledi.

Kahraman şöyle dedi:

“Herkesin merak ettiği çayın nasıl imal edildiği. Bunu çıplak gözle izlettiriyoruz. Sonra da kendilerine halk arasında tavşan kanı diye tabir edilen renkte çayımızı sunuyoruz. Çok lezzetli bulup, beğeniyorlar. Bunun çayımızın tanıtımına, dolayısıyla tüketimine de katkı yapacağına inanıyoruz. Ancak tüm bunlar için kaliteli ve katıksız Türk çayının sunulması gerekiyor. Tüm çabamız bunun için.”

Adana’dan tur ile gelen bir grup öğretmen, özellikle televizyonda izledikleri “Benim için üzülme” dizisini izledikten sonra Karadeniz’i daha çok merak ettiklerini ve bu yüzden seyahate çıktıklarını belirterek, “Televizyon bile bu güzelliği tam olarak gösterememiş. Artvin’de, Rize’de, Trabzon’da, Gümüşhane’de gördüklerimiz bizi adeta büyüledi. Doğal güzelliklerin yanında özellikle fındık ve çayı merak ediyorduk. Burada kimimizin sudan bile fazla içtiği çayın modern ve hijyenik bir ortamda imal edilişini de gördük. Ülkemizin her yanı bir başka, her yanı cennet, ama Karadeniz bir başka” dediler.

Grupta yer Ferda Tümer ve Fatma Yüksel çayın bu kadar zor ve zahmetlerle yapıldığını bilmediklerini, görünce hayretler içinde kaldıklarını belirterek şöyle konuştular:

“İnanın çayı sadece demleyip bardağa döküp içiyorduk. Ama bu gezimiz sırasında bahçelerde çayın kesim esnasını, çekilen zahmetleri  ve fabrikadaki işleniş halini  gördük. Yeşilden kahverengiye geçişine tanık olduk.  İnanın bundan böyle çayın bir zerresini bile heba etmeyeceğiz. Hani bardağa koyarken böyle dökülür ya hiç önemsemez atarız. Gördüğümüz bu gerçekten sonra kesinlikle ziyan etmeyeceğiz” .