TTB Meclis Üyesi Aydın Derya; “Bal bir yılda 150 TL’den 250 TL’ye yükseldi”

TTB Meclis Üyesi Aydın Derya; “Bal bir yılda 150 TL’den 250 TL’ye yükseldi”

Tarım kesiminde genellikle fındık ve çay üretimi ile iştigal edilen Doğu Karadeniz’de son yıllarda arıcılık da önemli gelir kaynakları arasına girdi.

30-40 yıl önce kışın bahara dönmesi ile birlikte yaz mevsimini de geçirmek için dağ ve yaylalara çıkarken yanlarında getirdikleri kovanlarla da kendi ihtiyaçları için arıcılık yapan yöre halkının önemli bir kısmı bu işi geçim kaynağı haline de getirdi.

Babadan kalma ticarethanesinde fındık alımı ve deri ticareti yaparken, “Hobi olarak başladığım arıcılığı 22 yıldır üretimi ve ticareti ile geçim vasıtası haline getirdim” diyen Trabzon’un Araklı esnaflarından Aydın Derya, bal üretiminin çok emek ve dikkat istediğini vurguladı.

Borsamız Meclis Üyesi de olan Aydın Derya, yöredeki bitki florasının değişik cins ve tatta balın üretimine imkân tanıdığını belirterek, Çin’den sonra Dünya’nın en çok bal üreteni olan Türkiye’de dışa da yönelik pazarlama ağının geliştirilmesi ile sektörün çok daha büyüyebileceğini ifade etti.

Bu yıl yaşanan iklim şartlarının bal sektörünü de olumsuz etkilediğini belirten Derya, şunları söyledi:

“Yörede daha çok çiçek balı üretiliyor. İklim şartları bu yıl bal üretimini olumsuz etkiledi.  Ama yine de kovan başına verimi arttırma ile olumsuzluğu kısmen de olsa giderdik. Kovan başına 25 kilogramlık üretimler oldu.”

Bal fiyatları konusuna da değinen Aydın Derya; “Maliyetler tüm sektörlerde olduğu gibi burada da fiyatları etkileyerek arttırdı. Geçen yıl 150 TL olan çiçek balının kilosu bu yıl 250 TL’ye, az olan kestane balı da 300 TL’den 500 TL’ye yükseldi” dedi.

Sektörde üretim kadar pazarlamanın da önemine vurgu yapan Derya; “Pazarlama sorunu var. Bunun için öncelikle üreticilerin örgütlenmeleri gerekiyor. Sonra devletin özellikle yurt dışı pazarlara yönelik satımlar için desteme yapması lazım. Pazarın yok ise üretmenin ve de bunu arttırmanın hiçbir öneminin olmadığını söylemeye bile gerek yok. Pazarlama ağını içeride ve dışarıda mutlaka geliştirmemiz lazım. Pazar ağını genişletmek, üretime yapılacak en büyük destektir” diye konuştu.

Balın sağlıktaki önemine de değinen TTB Meclis Üyesi Derya; “Bal kendi başına bir ilaç değil ama, koruyuculuk yapan iyi bir besin kaynağıdır. Vücudu dinç tutar. Bağışıklığı güçlendirir, hastalık riskini azaltır. Günde bir yemek kaşığı bal, bir günün mineral ve vitamini demektir”  dedi.