Tarımsal Üretim için Borsa-Belediye İşbirliği

Tarımsal Üretim için Borsa-Belediye İşbirliği

Trabzon'un Ortahisar Belediye meclisinde gurubu bulunan partilerin temsilcilerinden oluşan Tarım ve Hayvancılık Destekleme Çalışma Grubu'nun Trabzon Ticaret Borsası ile işbirliği içine girmesi için düğmeye basıldı.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç beraberinde Tarım ve Hayvancılık Destekleme Çalışma Grubu üyeleri Burhan Bekar, Oktay Söğüt, Tahsin Bayrak, Ümit Akbaytürk ve koordinatör Sıddık Yılmaz ile birlikte Trabzon Ticaret Borsası'nı ziyaret ederek Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, Yönetim Kurulu üyesi Celil Karabina ve Genel Sekreter Nazlı Genç ile görüş alış verişinde bulundular.

Tarım Destekleme Grubu’nu çok yerinde buluyoruz..

Toplantıda konuşan TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan kamu hizmeti yapan kuruluşlar arasında belediyelerin çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak “Günümüzde belediyeler klasik hizmet anlayışının dışında, özellikle üretime yönelik faaliyetlere de önderlik etmektedirler. Bu açıdan baktığımızda Ortahisar Belediyesi’nin tarımsal üretime dolaylı veya direk olarak katkıda bulunmak için meclisinde oluşturduğu Tarım Destekleme Grubu’nu çok yerinde bulunuyoruz. Borsa olarak işlem hacmimizin büyük kısmını oluşturan fındık ile ilgili 2003 yılından beri verim ve kaliteyi arttırmak için çalışmalar yapıyor, projeler uyguluyoruz. Örnek bahçeler de oluşturarak Türkiye’ye önderlik yaptığımız bu konudaki birikimimizi Ortahisar belediyesi ile paylaşmak bizim için bir görevdir” dedi

Çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazanmalıyız...

Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk de borsa olarak 18 yılda çok büyük tecrübe edindiklerini ve bu tecrübelerini bir kamu kuruluşu ile paylaşmayı çok değerli bulduklarını kaydederek şunları söyledi:

“Borsa olarak şiarımız öncelikle üretmek üzerine kurulmuştur. Örneğin fındıkta çok ve kaliteli üretmemiz lazım ki, çok satabilelim. Bugün ülkemizin yılda kazandığı yaklaşık 2 milyar doları, kısa zamanda 4-5 milyar dolara çıkaralım. Çıkarmak için üretmek şarttır. Biz borsa olarak devletin bile fındık alanlarını sınırlama ile ilgili kanun çıkardığı bir dönemde, bırakın sökmeyi üretimi arttırmamız gerektiğini köylere kadar giderek söyledik, üretici ile paylaştık. Bunun ne kadar doğru olduğunu şimdi anlıyoruz. Son yılların ortalaması ile 650 bin ton civarında olan kabuklu fındık üretimimiz bir türlü artmıyor. Artması lazım. Trabzon’da dekarda 100 kilonun çok altında, hatta 40-50 kiloya kadar bile düşen verimi 200 kiloların üzerine çıkarmamız lazım. Çıkarabiliriz de. Örnek bahçelerimizin bir kısmında bunun olabileceğini gösterdik. Hem de çok dallı ocak sistemi ile değil, tek gövdeli fındık ağaçları ile. Onun için çok çalışıp, çok üretip, çok satıp, çok kazanmamız gerektiğini yineleyip duruyoruz. Bunun için ivedilikle yapılacaklar vardır. Yaşlı bahçelerin yenilenmesi, bölünen arazilerin bir şekilde toplulaştırılması, bilinçli budama yapılması kısacası modern tarım tekniklerinin kullanılması. Bu vesile ile Ortahisar Belediyesi Başkanı Sayın Ahmet Metin Genç ve Tarım Destekleme Grubu ekibine teşekkür ediyoruz.”

Tarım ürünlerindeki verimliliği artırmalıyız..

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de Türkiye’nin tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke olduğunu dile getirerek “Küresel anlamda zor bir süreçten geçiyoruz. Şu anda bütün dünyayı kuşatan bir salgın söz konusu. Salgın olduğunda sağlıktan sonra akla ilk gelen hususlardan bir tanesi gıda tedariki oluyor. Yaşamımızı idame ettirmek için gıda tedariki çok önemli. Bunu da pandemi vesilesiyle bir kez daha gördük. Hep gururla ifade ettiğimiz gibi ülkemiz kendi nüfusunu bakabilen, kendi kendine yetebilen bir ülke. Yalnız bu pandemi nedeniyle bu konuda farkındalığı biraz daha artırmak hem tabii olarak şehrimizin ve ülkemizin en önemli ihracat ürünü olan fındıktaki ve diğer tarım ürünlerindeki verimliliği artırmak, bu konuda halkımızla, muhtarlarımızla ve yerel yönetimlerimizle birlikte hareket ederek bilinçlendirme faaliyetleri yapmalıyız.”

Birlikte istişare edip yol haritası çıkarmalıyız..

Tarım ve Hayvancılık Destekleme Çalışma Grubu’nun kuruluş gerekçesini de anlatan Genç şu açıklamalarda bulundu:

“Trabzon’umuzda yöresel ürün çeşitliliği neler olabilir ve hangi alanlarımızda toprak tarımı yaptığımızda daha verimli ürünler elde edebiliriz? Mesela mantar bize örnek olarak gelmişti. Bunu biraz daha çeşitlendirebilir miyiz? Seracılık konusunda daha ileri adımlar atılabilir mi? Veya bu çalışmayı bitirdikten sonra yöre insanın ekonomisini desteklemek amacıyla pazarlar oluşturabilir miyiz? Bu amaçla belediye meclisimizdeki dört partimizin temsilcilerinden oluşan Çalışma Grubu kurduk. Çalışma Grubu raporunu hazırlarken Tarım il ve ilçe müdürlüğü, Ziraat Odası, Üniversiteler ve Veteriner Odasıyla toplantılar gerçekleştirdi. Çok güzel, verimli bir çalışma ortaya kondu. Hazırladığımız raporu meclisimizde paylaştık. Bundan sonraki durumda ise bu konuyla doğrudan alakalı olan Ticaret Borsamız, Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte bu veri tabanını fiiliyata nasıl dönüştürebiliriz? Bunun üzerinde duruyoruz.  Bu işin farkındalığını artırmak adına ne yapabiliriz? Örneğin fındıkta verimi artırmak için yapılan projeler sayesinde bir dekardan elde edilen verim oldukça artmış durumda. İşte bu çalışmayı diğer tarım ürünlerinde de yaparak çiftçilerimizin ekonomisine nasıl destek olabiliriz, bunu ortaya koymalıyız. Diğer yandan Maçka Vadisi’nde ortaya çıkan fındık bahçelerine zarar veren böcekle mücadele konusu da önemli. Bu gibi konularda ne tür projeler, stratejiler yürütebiliriz. Hep birlikte bunları istişare edip yol haritası yapmalıyız.”

Görüşmede borsadan bir temsilcinin Tarım Destekleme Grubu'na alınarak çalışmaların kısa, orta ve uzun vadeli olarak sürdürülmesi, fındığın dışındaki alternatif ürünlerin çoğaltılması, bunların tükeciye ulaştırılması için alternatif ticaret şekilleri üzerinde durularak, üreticiye kazanım sağlaması konusunda da bilgi alış verişinde bulunuldu. Ayrıca fındık ticaretinin tarihinde önemli bir yeri olan Pazarkapı'daki manavların bir site halinde toplanması için çaba gösterilmesi de kararlaştırıldı.