ÇAYKUR'un bu yıl ilk defa ürettiği ve kısa bir süre sonra piyasaya çıkaracağı organik çay, başkentte geçtiğimiz günlerde düzenlenen ''Rize Tanıtım Günleri'' nde vatandaşların beğenisine sunuldu. 4 gün içinde 10 binin üzerinde kişinin tattığı organik çay, oldukça beğeni kazandı.
ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, 3 yıl önce bölge bazında organik çay üretmek için çalışmalara başladıklarını, ilk etapta da Hemşin, Muratlı ve Borçka'yı pilot bölge olarak belirlediklerini söyledi.
Projeyi ilk olarak Hemşin'de uygulamaya başladıklarını ve bir sertifikasyon firmasının gözetimi, ÇAYKUR'un kontrolünde sözleşmeli müstahsil çalışmalarına başladıklarını anlatan Yüce, çalışmaları sonunda Hemşin'de 2008 yılında yapımına başlanan ve geçen yıl faaliyete geçen organik çay fabrikasında ÇAYKUR olarak ilk organik çayı ürettiklerini kaydetti.
Tüketiciler bazında yaptıkları eğilim çalışmalarına göre organik ürünlere talebin her geçen gün arttığını belirlediklerini vurgulayan Yüce, şöyle devam etti:
''Çayın organik ürünler kapsamında tüketici portföyünde yer alması için çalışmalarımızı tamamladık. Dünyada 3 milyon 600 bin ton civarında kuru çay üretilmesine rağmen sadece 10 bin ton civarında organik çay üretiliyor. Bu da oldukça sınırlı olduğunu gösteriyor. Ama organik çaya talep her geçen gün artıyor. Bölgemizin organik çay alanında diğer ülkelere göre iklim, toprak yapısı, hastalık bakımından pek çok avantajı var. Bunları değerlendirerek, hem ülkemiz için hem de ihraç etmek amacıyla organik çay piyasaya sunma çalışmasında son aşamaya geldik.''
10 BİNİN ÜZERİNDE KİŞİ ORGANİK ÇAYI TATTI
Genel müdür Yüce, organik çayla ilgili paket tasarım çalışmalarını da tamamladıklarını bildirerek, şunları söyledi:
''Çayımızı 'Organik Rize Çayı' ve 'Organik Hemşin Çayı' adlarını verdiğimiz iki ayrı pakette bu ay sonunda piyasaya sunmayı planlıyoruz. Ayrıca bir de teneke kutu olarak piyasaya sunacağız. Ama organik çayı önce başkent Ankara'da 4-7 Mart tarihlerinde düzenlenen Rize Turizm Tanıtım ve Çay Günlerinde vatandaşların beğenisine sunduk. Vatandaşlarımız ilk olarak organik çayı burada tattılar. Etkinliğin düzenlendiği Atatürk Kültür Merkezi girişinde 100 metrekare reyon kurduk. Ayrıca tanıtım TIR'ımızı da kültür merkezi dışında tüm etkinlikler boyunca konuşlandırılarak ziyaretçilere tadımlık ve tanıtımlık yeşil, siyah ve organik organik çay sunduk. Burada 4 gün boyunca 40 binin üzerinde ziyaretçiye çay ikram ettik. Organik çaydan da 10 binin üzerinde katılımcı tattı.''
Organik çayı tadanların oldukça beğendiğini, bunun da kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Yüce, şunları kaydetti:
''Organik çayımız, organik tarım havzasında organik normlara uygun ziraat yapılan çay bahçelerinden hasat edildi ve son derece modern, hijyenik şartlarda üretildi. Bu ürünlerimizi de kısa bir süre içinde ülke genelinde piyasaya sunacağız. Organik çayımızın da kurumumuzun diğer ürünleri gibi tüketicilerimizin beğenisini kazanacağını düşünüyoruz.''