TRABZON’DA 2013 REKOLTESİ YAKLAŞIK 50 BİN TON OLARAK BELİRLENDİ

TRABZON’DA 2013 REKOLTESİ YAKLAŞIK 50 BİN TON OLARAK BELİRLENDİ


Trabzon’da 2013 fındık rekoltesiyle ilgili komisyon çalışması tamamlandı ve rekoltenin geçen yıla göre yüzde 22’lik bir azalmayla 4 bin 650 ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.

Bu yıl Şubat ayında yapılan karanfil sayımı şeklinin kaldırılarak sadece Haziran ayında çotanak sayımı ile belirlenmesine karar verilen fındık rekoltesi için illerde oluşturulan komisyonlar çalışmalarını büyük ölçüde tamamladılar. Fındık üretilen illerden gelecek raporlar doğrultusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu ay sonuna doğru Türkiye fındık rekoltesini açıklayacak.

Trabzon’da Tarım İl Müdürlüğü’nün başkanlığında oluşturulan ve sektörle ilgili 13 kamu ve özel kuruluş temsilcisinden oluşan komisyon 10-13 Haziran tarihleri arasında Trabzon ve ilçelerindeki fındık bahçelerinde tespit çalışmaları yaptılar.

Sahil, orta ve yüksek kesim olmak üzere 3 kuşakta yapılan tespitlere göre, Trabzon’un 2013 rekoltesi 49 bin 650 olacak. Geçtiğimiz yılının rekoltesinin ise 63 bin 489 ton olarak tahmin edildiği Trabzon’da buna göre fındık üretiminde yüzde 22 oranında bir azalma söz konusu olacak. Trabzon’da resmi kayıtlara göre 64 bin 544 hektar alanda fındık üretiliyor.

Yapılan tespitlere göre fındık üretilen 18 ilçeden en fazla üretimin 7 bin 332 ton ile Trabzon merkez de olması bekleniyor. Akçaabat 7 bin ton ile ikinci, Arsin 6 bin 50 ton ile üçüncü sırada yer alıyor.

VERİMİN ARTTIRILMASI DESTEKLENMELİ..

Fındık sektörünün etkili kuruluşları arasında yer alan Borsamızın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, fındığın bölgenin can damarlarından biri olduğunu, buna bağlı olarak da Türkiye’nin bu üründen her yıl 1.5 milyar doların üzerinde net döviz girdisi sağladığına hatırlatarak, “Böyle bir üründe verim ve kalitenin artması gerekirken, rakamların da ortaya koyduğu gibi tam tersi oluyor, üretim giderek azalıyor. Bunun önlenmesi lazım. En etkili çözümü de halen araziye verilen desteğin, gereken hazırlıklar yapılarak ürüne verilmesidir” dedi.

Ortaya konan rakamlara göre, Trabzon’da dönüm başına üretimin 76 kilograma kadar düştüğüne dikkat çeken Şükrü Güngör Köleoğlu, şunları söyledi:

“Oysa olması gereken en az bunun iki katıdır. Hatta, ürün bazlı destekleme yapılsaydı, bu miktar 200 kiloyu bile aşardı. Bunun için verim ve kaliteyi arttırıcı tedbirleri acilen almalıyız. Ama öncelikle uygulama ise, halen ne kadar üretip üretmediğine bakılmaksızın üreticiye sahip olduğu araziye göre dönüm başına yapılan ödemenin terk edilip, yerine ürettiği fındık miktarına göre destekleme primi verilmesidir. Devlet 2014’e kadar alan bazlı destek yapacağını açıklamıştır. Şimdiden hazırlıklara başlayıp, alt yapısını oluşturarak alan bazlının bitiminden hemen sonra ürün bazlı desteğe geçmeliyiz. Aksi takdirde hem üretici kaybeder, hem de verimi arttırarak dünya piyasasında rakibimiz olmaya çalışan diğer ülkelerin piyasada söz sahibi olmalarıyla da Türkiye..”