ORTAK SINIRLAR VE ORTAK ÇÖZÜMLER

ORTAK SINIRLAR VE ORTAK ÇÖZÜMLER


Dünyanın en verimli denizlerinden biri olarak bilinen ancak çevresel atıklar yüzünden hızla kirlenen Karadeniz için, Avrupa Komşuluk ve Ortaklık Aracı Karadeniz Havzası Operasyonel Programı çerçevesinde, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye tarafından finanse edilen, ECO AGRI projesi II. Çiftçi Eğitim programı başladı.

Ana hedefi Karadeniz’in kirlenmesine sebep olan faktörler arasında yer alan gübre kullanımının bilinçli olarak yapılmasını temin etmek olan proje, Türkiye’den Trabzon Ticaret Borsası ve Of Ziraat Odası’nın ortaklığıyla, Romanya’dan Dünyada Sürdürülebilir Kalkınma için Çevre ve İnsanı Koruma Derneği’nin, Ermenistan’dan Yerevan Devlet Üniversitesi’nin ve Moldova’dan Fen Bilimleri Akademisi Kimya Kurumu’nun işbirliği ile yürütülüyor.

Trabzon Ticaret Borsası Toplantı salonunda  organize edilen ve 4 gün sürecek eğitim programının açılışına TTB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şengül, Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel, Moldova Cumhuriyeti’nden Prof.Dr. Tudor Lupascu, Prof.Dr. Igor Pavor, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Sezai Erçişli, Yrd. Doç.Dr. Çoşkun Erüz, Yrd.Doç.Dr. Aslıhan Esringü, Yrd.Doç. Dr.Hilal Yıldız, Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Çankaya ve çiftçiler katıldı.

Açılışta konuşan TTB Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şengül, projenin öncelikli amacının çevreyi korumak için kaynakların, beceri ve bilgilerin paylaşılması olduğunu belirterek

Karadeniz Bölgesindeki paydaşlar arasında işbirliğini sağlayarak, Ziraate ait uygulama pratiklerini geliştirip kimyasal gübre kullanımını azaltmak ve bunun yanında çevresel olarak gelişmiş bir Karadeniz Bölgesi yaratmaya katkıda bulunmak olduğunu söyledi.


KİMYASALLAR KARADENİZ’İ TEHDİT EDİYOR..

Daha sonra Eğitim hakkında ön değerlendirmeyi Prof. Dr. Sezai Erçişli yaptı.

Moldova Cumhuriyeti’nden Prof.Dr.Tudor Lupascu ise ülkesinde önemli ve büyük çevresel sorunlar bulunduğuna işaret ederek şunları söyledi:

“Sovyet etkisinden de kaynaklanarak Moldova oldukça yoğun bir tarım ve  kimyasal ilaçlar kullandı. Karadeniz’in Romanya yakınlığı nedeniyle de bunun etkisi denizde de  olacak. Tuna nehri ile birlikte bu kullanmış olduğumuz kimyasallar Karadeniz’e aktılar. Biz Moldova ekibi olarak yapmak istediğimiz ülkemizdeki çiftçilere sürdürülebilir bir tarımı uygulaması konusunda destek sağlamaktır”.

Prof. Dr.  Lupascu, bu konuda geniş bir sunum yaparak, Karadeniz’in çevresindeki ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğine değinerek şöyle devam etti:

“Toprakta organik madde ile besin elementleri arasında iyi bir denge oluşturmak için organik ve mineral gübreler toprağa uygulanmalıdır. Moldova Cumhuriyeti’nde gübrelerin optimun dozda uygulanması ile yüzde 35-45 arasında ürün artışı sağlanmıştır. Yapılan düzenlemelere göre, tarladaki gübre uygulaması hektardan kışlık buğdayda 1.1 ton tane mısır, 13.8 ton şeker pancarı ve 0.5 ton ayçiçeği çekirdeği alınmasına yol açmıştır. Gübreleme organik madde ve besin elementleri arasında iyi bir denge oluşumunda ve ürün artışında rol oynamakta ancak bunların yanlış ve düzensiz uygulaması sonucu oluşan çevre kirliliğine dikkat etmek gerekir. Bu bağlamda, Moldova çevre dostu tarım uygulamaları geliştirmiş ve bu uygulamalar tarımsal ilaçlar ile birlikte azot ve fosfor tarafından su kirliliğini de azaltmıştır.”

KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, TEMA Vakfı Trabzon Temsilcisi Yrd.Doç.Dr.Coşkun Erüz de tarımsal girdileri kullanırken bu girdilerin insan ve çevre sağlığına olan etkilerini göz önüne alarak ölçüsünde kullanılması gerektiği konularında bilgiler aktardı.

Konuşmaların ardından uzman ekip ve çiftçiler, Beşikdüzü Ağaçlı Köyü’nün örnek çiftçilerinden Metin Kalay’ın bahçesinde yapılan budama ve ayıklama çalışmasını yerinde incelediler. Yoğun yağış altında bahçeye giren ekibe Kalay, yaptığı uygulamalar hakkında bilgiler verdi.