EKMEKTE FINDIK KULLANILSIN

EKMEKTE FINDIK KULLANILSIN


Avrasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur, Trabzon ekmeğinde fındığın kullanılmasının, hem sağlık hem de ülke ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunu söyledi.

Trabzon’da eğitim-öğretim faaliyetini sürdüren Avrasya Üniversitesi Gıda Mühendisliği  Bölümü’nde görev yapan öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Başak Sungur, fındığın ekmekte kullanılmasının hem sağlık, hem de ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Sungur, basında da yer alan açıklamalarında, sadece ekmekte değil bölgede kurulabilecek  çikolata fabrikası ile de değerlendirilebileceğini belirterek şunları söyledi:

“Yapılan araştırmalarda kalp-damar hastalıklarında uygulanacak diyet ilkelerinde önerilen her besinin içerdiği besin öğeleri çeşitliliği üzerinde durulmaktadır. Fındık, kuruyemiş çeşitleri arasında oleik asit olmak üzere yağ, protein, karbonhidrat, E vitamini, mineraller, diyabetik lifler, fitosterol ve anitoksidant fenolikleri gibi özel bileşimleri nedeniyle insan beslenmesi ve sağlığı açısından önemli bir konuma sahip bulunmaktadır. Birçok araştırmacı, fındık tüketiminin insan beslenmesi üzerine olumlu etkileri olduğunu söylemiştir. Ülkemiz tarımsal ürün ihracatında yüzde 20 paya sahip olmakla birlikte üretim plansızlığı nedeniyle artık normal üretim miktarı kabul edilen 600-700.000 ton/kabuklu rekoltenin idrak edildiği yıllarda ülkemiz elinde kalan 100-200 bin ton kabuklu fındığın meydana getirdiği ekonomik kayıp ve sosyal problemlerin telafi edilebilmesi için Trabzon’da şekerlemeler, çikolata, kek, pasta, bisküvi, ekmek unlu mamuller gibi ürünlere yönelik imalatın artırılması gerekmektedir”.

“Trabzon’da en çok tüketilen ve adı tüm Türkiye tarafından bilinen Trabzon ekmeğinde fındığın kullanılmasıyla birlikte, hem sağlık hem de ülke ekonomisi açısından oldukça büyük fayda sağlanacaktır” diyen Sungur, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sadece ekmekte değil aynı zamanda da Trabzon’da kurulabilecek çikolata fabrikasıyla da bir marka haline gelinebilecektir. Sağlıklı gıdanın temeli sağlıklı hammadden geçer. Fındığın kalitesinin artırılması yönünde sanayicilerle ortak projelerin yürütülmesi, üniversiteler tarafından fındığın kalitesinin laboratuar analizleriyle değerlendirilmesi konusunda eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, fındıkta en büyük sorun olan hakkında hem çiftçilerin hem de işletmelerin bilgilendirilmesi, fındık işletmeleri için büyük bir sorun olan fındığın hasadı, kurutulması ve ambalajlanması konusunda çiftçilerin eğitilmesi gerekir.”