ÇAY’DA KDV’NİN %1’E İNDİRİLMESİ İSTENDİ

ÇAY’DA KDV’NİN %1’E İNDİRİLMESİ İSTENDİ


Gıda maddelerinin bir kısmında yüzde 1’e indirilen KDV oranının çayda da uygulanması istendi. Rize Ticaret Borsası’nın önderliğinde bir araya gelen Trabzon ve Giresun Ticaret Borsaları ile Çaykur ve sektörle ilgili diğer kuruluşlarında katılımı ile alınan karar ilgililere gönderilerek kamuoyuna açıklandı.

Açıklamada şöyle denildi:

“Bakanlar Kurulu’nun, 30.12.2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2007/13007 no’lu kararına istinaden ‘Çay’ alım ve satımında KDV % 8 olarak uygulanmaktadır.
Oysa, temel tüketim maddelerinde uygulanan KDV oranı %1’dir. Çay, hiç şüphesiz, Türk vatandaşlarının temel gıda maddelerindendir.

Şöyle ki; Çay artık ‘Milli İçeceğimiz’ haline gelmiştir. Halkımızın; sabah kahvaltıdan başlayarak, akşamın geç saatlerine kadar sudan sonra en çok tükettiği içecektir. İnsanımız artık ikramda bulunacağı misafirine; ‘Ne içersiniz?’ değil, ‘Çay içer misiniz?’  ya da ‘Çayınız nasıl olsun?’ şeklinde sormakta, toplantılar artık ‘Çay’ adı altında düzenlenmektedir.

Kamu kurumları, Belediyeler, sivil toplum örgütleri ve sosyal yardım kuruluşları tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtılan yardım kolilerinde mutlaka Çay bulunmaktadır.
Kayıt dışılık ortadan kalkacak, devletin vergi geliri artacak..

Ülke ekonomisini yakından ilgilendiren cari açığa KDV’nin yüksek ya da düşük olmasının hiçbir etkisi yoktur. Çayın tarladan bardağa kadar hiçbir aşamasında ithal girdi kullanılmamakta, tamamen yerli hammadde ve yerli teknoloji ile üretilmektedir. Ayrıca ülkemiz, ithal çaya kesinlikle ihtiyaç duymamaktadır. Bununla beraber, KDV indirimi kaçak çayın da önüne geçecektir. Halkımızın tükettiği çayın tamamı, ülkemizde sağlıklı ortamda, doğal yollardan üretilerek tüketiciye sunulmaktadır.

Çayda KDV’nin düşürülmesi, enflasyon rakamlarına da yansıyacaktır. Son yıllarda enflasyonla mücadelede sağlanan başarıya paralel olarak halkın temel tüketim maddeleri arasında bulunan çay fiyatları aşağıya düşeceğinden, enflasyonun da düşmesine yardımcı olacaktır.

KDV oranının % 1’e düşürülmesi ile devletimizin vergi kaybı söz konusu olmayacaktır. Çünkü, çay sektöründe KDV’nin düşürülmesi ile mevcut olan kayıt dışılık tamamen ortadan kalkacak, KDV indiriminden kaynaklanan gelir kaybı; Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi şeklinde katlanarak geri dönecektir.
Başbakanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın, 26.12.2010 tarihindeki Bütçe görüşmeleri sırasında ‘Tarımda kayıt dışılığı % 5 seviyesine çekeceğiz’ şeklinde ifade ettiği üzere, kayıt dışılıkla mücadele bir hükümet politikası olarak uygulanmaktadır ve Çayda KDV’nin düşürülmesi, yine Başbakanımız’ın ‘Tarım ürünlerinde KDV oranlarını düşüreceğiz’ yaklaşımıyla birebir örtüşmekte olup, kayıt dışılığın önlenmesi çalışmalarına da destek olacaktır.

Bu nedenlerden dolayı; halkımız tarafından temel tüketim maddesi olarak kullanılan Çay’ın devlet nazarında da ‘Temel Tüketim Maddesi’ olarak değerlendirilmesini ve Çay’da uygulanan KDV oranının % 8’den % 1’e indirilmesini talep ediyoruz”.  29.11.2011