Vakfıkebir Ekmeği YÖREX Fuarında

Vakfıkebir Ekmeği YÖREX Fuarında

-TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na fındık toplarken fotoğrafı hediye edildi

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin desteği ile Antalya Ticaret Borsası tarafından düzenlenen YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı 10’uncu kez açıldı. Fuarda Trabzon’da imal edilerek Antalya’ya getirilen Vakfıkebir ekmeği damgasını vurdu.

 

Fuarda Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOKA) desteği ile fuara ortaklaşa olarak katılan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) ile Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) standında sergilenen Vakfıkebir Ekmeği katılımcıların ilgi odağı olurken, ziyaretçilere fındık ve çayın yanısıra Hamsiköy Sütlacı ile Trabzon’u tanıtıcı çeşitli dokümanlar hediye edildi.

 

Açılışına Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı fuara Türkiye’nin 81 ilinin yanısıra KKTC’de de yöresel özellikli ürünleri ile iştirak ettiler.

 

Fuarda TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’na, TTB tarafından Ağustos ayında Yomra’nın İkisu mahallesindeki örnek bahçedeki ekonomik fındık hasadı sırasında ürün toplarken çekilmiş fotoğrafı, Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ve Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan tarafından çerçeveli olarak verildi. Üzerine Vakfıkebir yazılı 10 ar kiloluk ekmeklerden de armağan edildi.

 

Fuarın açılışında konuşan Bakan Varank, yöresel ürünlerin markalaşması, ticarileşmeşi ve korunması açısından bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu  belirterek, coğrafi işaretli ürünlerin arttırılması için daha fazla çaba gösterilmesini istedi.

 

-Coğrafi işaretli ürünlerin fiyatı katlanıyor

 

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da; "Son dönemde yaşanan ekonomik çalkantıdan kurtulmanın çözümü de Anadolu topraklarında yatıyor" diyerek şunları söyledi:

"Zengin olmak istiyorsanız, bölgenizi zengin etmek istiyorsanız, kendi yöresel ürünlerinize sahip çıkın. Bakın peynire, bizde 200 çeşit peynir var. İtalya, Fransa, Hollanda, İsviçre'yi toplasan bu kadar çıkmaz. Ama ne yapmışlar, Rokfor, Çedar, Monterey, Mozeralla markalarını çıkarmışlar. Bunların her biri de, ismini o bölgeden, köyden almış, yerel ürün sonrasında İtalya, Fransa veya Hollanda yılda 3-4 milyar dolar peynir ihraç eder hale geliyor. Bizim ihracatımızda 100-200 milyon dolarlarda kalıyor."

 

Hisarcıklıoğlu, coğrafi işarete sahip bir ürünün, Avrupa'da fiyatını ikiye katladığına değinerek, insanların, yerel olana, doğal olana daha fazla ilgi duyduğunu ve daha fazla para ödediğini kaydetti.


657 katılımcı"
Fuarda 164 oda ve borsa, 18 kalkınma ajansı ve toplam 647 katılımcının yer aldığını dile getiren Antalya Ticaret Borsası Başkanı Çandır, “Fuarımızda 5 gün boyunca her adımda başka bir yöremizin ve ilimizin zenginliklerini göreceksiniz. Ülkemizin her köşesinden gelen katılımcılarımızın eşsiz yöresel ürünlerini tadacak ve deneyeceksiniz, yeri gelecek memleket hasretini giderecek, yeri gelecek merak ettiğiniz yöreleri tanıyacaksınız. Kırsal kalkınma, gastronomi ve coğrafi işaret temalı seminerler izleyeceksiniz, Türkiye'nin Peynirleri Sergisi'ni göreceksiniz. Yöresel ürün üreticilerimizin ticari bağ kurduğunu gözlemleyeceksiniz” diye konuştu.