BU YIL FINDIK'DA OLANLARI ARŞİVLEYİN / MURAT GÜRSOY / ORDU OLAY GAZETESİ

BU YIL FINDIK'DA OLANLARI ARŞİVLEYİN / MURAT GÜRSOY / ORDU OLAY GAZETESİ

Fındık sektörü'nde 29-30 Mart gecesi Doğu Karadeniz bölgesinde yaşanan don olayı sebebiyle çok rekolteli bir yıl olması beklenen 2014 fındık sezonu bu yıl ihracata yetecek fındık rekoltesi olan 514 bin ton rekolteye kadar düşmesi nedeniyle fiyatlar 2009 yılından bugüne serbest piyasa ekonomisi uygulanan Fındık piyasalarında rekor bir seviyeye ulaştı.

Elinde fındık olan üretici için bu fiyatlar adeta bir piyango oldu. Çünkü normal rekolte olsaydı fındık fiyatları 4-4,5 seviyelerinde olması beklenirken bugün 10 milyona satılıyor.

Ama halen Ziraat odaları fındığın az olduğu bir yılda fındığınızı pazara indirmeyin,satmayın çağrısında bulunarak bu memlekette 50 bin aileye iş,aş,istihdam kapısı olan Türk fındık sanayini zora sokacak gayretler içinde olması hukukende sorumluluk oluşturmaktadır.

Daha öncede yazdım.. 2014 Fındık sezonu öncesi fındık fiyatları düşüyor diyerek Ankaraya rekabet kuruluna şikayete gidenler bugün olmayan bir fiyatı oluşturmaya çalışarak suç işlediklerini tüm kamuoyu görüyor. Fındık fiyatları düştüğünde fındık ihracatcısını suçlayanlar fındık fiyatları yükseldiği zaman fındık ihracatcısına teşekkür etmiyorlar. Kimse böyle bir teşekkür beklemiyor,herşey serbest piyasa ekonomisinde arz ve talebe göre oluşyor. Ziraat odaları çok rekoltenin olduğu yıllarda üreticiye fındığınızı ihtiyacınız kadar pazara indirin söyleminde bulunmalıdır. Fındığın az olduğundan dolayı fındık fiyatları zaten rekor seviyeye ulaşmış. Sizin derdiniz Fındık ihracatcısını bu ülkenin sanayicisini batırmakmıdır.

Daha önce yazdığım gibi Fındık enteğre tesislerinde fabrikalarında 300-500 insan çalışıyor. Fındık gelmezse bu sanayi kuruluşaları çalışmaz ise 50 bin insan işsiz kalırsa Ziraat Odaları olarak bu insanlara iş garantisimi veriyorsunuz. Yoksa fındığın az olduğu bir sezonda fındığı pazara indirmeyin derken bu üreticinin fındığını zaten yüksek olan fındık fiytalarınında üstünde 15 milyondan alma garantisimi veriyorsunuz.Sizlere bu fiyatları kimler garanti etti. Bu fiyatlar yarın öbür gün 10 milyonun altına düşerse pazara fındığınızı indirmeyin dediğiniz üreticinin zararını karşılama garantisi veriyormusunuz.Bu yaptıklarınız bir manüplasyon değilmidir.

2014 yılında olan olayları yaptığınız rekolte ve üreticiye fındığınızı pazara indirmeyin sözlerini arşive hep beraber not edelim. 2015 yılında çok rekolteli bir yıl olduğunda nasıl rekolte düşük olduğunda fiyatlar rekor derecede düşmüşse rekolte çok olduğu bir yılda fiyatlar gevşediğinde tekrar çıkıp Türk fındık iharcatcısını ve sanayicisinimi suçlayacaksınız. Sizin Ziraat odaları olarak bu işlerde riskiniz varmıdır. Bir bedel ödüyormusunuz.Yıllardır,bir çok Ziraat odası başkanları geldi geçti. Hep popülüst politiklar yaparak fındık ihracatcısını ,sanayicisini suçladılar.Kimi fındık üzerinden siyaset yapmaya kalkdı.Kimlik olarak kullanarak basında geniş geniş yer aldılar. Peki soruyorum 5 kuruş riski olmayan bedel ödemeyen insanlar şimdi nerdeler.

Sonuç olarak artık Ziraat odaları bu popülüst politikları bırakacaklar. Fındığı siyasete alet etmeyecekler. Tabiki üreticinin hakkını savunacaksınız, Üreticinin fındığıtabiki para etsin emek sahibi emeğinin karşılığını alsın. Ancak bunu yaparken zaten rekor seviyeye ulaşmış fındık fiyatlarına rağmen üretici mutluyken ortada mutsuzluk varmış gibi fındığın az olduğu bir yılda çıkıp da bu ülkenin Türk fındık sanayicisini,ihracatcısını,tüccarını zora sokacak popülüst politiklardan herkezin tüm kesimlerin uzak durması gerekir.

Herkes emeğinin karşılığını alacak. Alıyorda ancak bu memlekette fındık sanayileri çalışacak.İşciler işden çıkarılma korkusu yaşamayacak. Unutmayalım'ki tek duvar perde tutmaz. Fındık da ortak gülümsemeyi oluşturacaksınız. Fındığın çok olduğu yıllarda Fındığını ihtiyacınız kadar pazara indirin demek daha doğru ve herkesi kucaklayacak bir yaklaşım olur. Ziraat odaları daha önce yazığım gibi Fındık da yeni bir sayfa açmalı Türk Fındık iharcatcısını artık suçlamamdan düşman göstermekden vazgeçmeli, Sanayi kuruluşlarını ziyaret etmelidir. Bu böyle olursa Fındık'da ortak gülümseme oluşur. Sorunlar daha çabuk çözülür. Yoksa böyle yapmaya devam ederseniz bu manüplasyona piyasalara müdahaleye girer bununda hukuksal bir boyutu vardır.

Ticaret Borsaları,Sanayi odaları zor bir yıl olan 2014 fındık sezonunda sanayicilerimizi ,üyelerine morak ziyareti düzenlemeli, onların haklarını yüksek sesle savunmalıdırlar. Her Borsanın ayrı ayrı fiyat yazmasıda fındık sektörüne zarar veren diğer bir konudur. Fındık'da manav olmanın ,borsaya üye olmanın bir kriteli olmalıdır. Doğrudur,katılıyoruz. Şimdi o yasayı ve o kriterleri kamuoyu olarak bekliyoruz.