BIRAK DOĞADA KALSIN!..

BIRAK DOĞADA KALSIN!..


Böcek ve bitki türlerinin kaçırılıp yurtdışında üretiminin ya da satışının yapılması son yıllarda sıkça rastlanan bir sorun. Bu sorun Türkiye’de de boy göstermeye başladı. 100 bin tür böceğin yanı sıra 4 bin 800’ü endemik, 12 bin 800 tür bitki cinsine sahip Türkiye kaçakçıların gözdesi oldu.

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde İstanbul Üniversitesi Kongre Merkezi’nde bir çalıştay düzenlendi. Çalıştaya başta İstanbul Vali Yardımcısı İbrahim Hayrullah Sun olmak üzere, Tekfen ve ANG Vakfı Yön.Krl.Bşk. Ali Nihat Gökyiğit, akademisyenler ve Trabzon’dan Doğal Çiçek Soğanları İhracat Firması Başkanı Süleyman Bilgin katıldılar.

Çalıştayda, Türkiye’nin Biyoçeşitliliği ve Arazilerden biyokaçakçılık örnekleri konuları üzerinde duruldu. Trabzon’dan katılan Süleyman Bilgin sıcak bölge olan Karadeniz bölgesindeki endemik bitkilerin yoğun olarak bir arada olduğunu, gizliliğe zemin oluşturan coğrafyasıyla birlikte rahat çalışma ortamı bulunduğundan bu bitkileri çeşitli amaçlarla toplayıp yurt dışında değerlendiren kişilerin turist ya da başka kimliklerle bölgede cirit attığını söyledi.  Tamamı endemik olan bitki veya bitki parçalarının muhafazalı bir halde, her türlü gizliliği düşünerek kaçırılmasına ihbar sonucu gümrük çıkışlarında sıkça rastlandığına da dikkat çeken Bilgin şöyle konuştu:

“Basından da takip ettiğimiz kadar bitki casusluğu nerede ise sektör halini almış. Ekonomik cazibenin yanında, yörenin bu açıdan tanınıp başka kötü emeller doğrultusunda tespit çalışmalarına da ön ayak olmaktadır. Görülüyor ki; kayda geçmemiş veya gümrük geçişlerinde x ray cihazlarına karşı kamufle ile çıkışı yapılan bitkilerin araştırılması da olsa ülkemizin kullanım ve paylaşım aşamasında ne denli çalışma vardır doğrusu bilmiyoruz. Yasal olmayan yollar dışında izin alınarak bitki örneği toplatılmasının yasal zeminde ne tür işlem gördüğünü bilmiyoruz. Bitkilerin yanında başka canlıların da aynı durumlara maruz kaldığını biliyoruz”.

Meraların hunharsızca yakıldığı, bir çırpıda binlerce metreküp ormanın katledildiği, gün olup bir avuç tohum için başka ülkelerin eline düşüleceği günlerin çok uzak olmadığına da değinen bilgin şöyle devam etti:

“Acilen bugünden başladığımız bu girişim, inanıyorum ki kısa zamanda sonuç verecek ve ülkemiz milli servetinin başkaları tarafından kullanılmasına ve sömürülmesine engel olacaktır. Yaklaşık her 5 gün 12 saatte yeni bir bitki türü Türkiye Florasına ilave edilmektedir. Bu sayı olağanüstü zenginliğin bir göstergesidir.  Tüm Avrupa kıtasının 13 bin bitki türüne karşılık Türkiye’de  10 bin bitki türü vardır. Tehdit altındaki tür sayısı ise 3 bin adettir. Bu bilgilerden sonra biyokaçakçılığın sebepleri olarak ta besin, hobi+koleksiyon, sağlık ve bilimsel çalışmalar olarak gösterilebilir”.

 

Fotoğraflar :
[Trabzon Ticaret Borsası | Resmi İnternet Sitesi | tb.org.tr] [Trabzon Ticaret Borsası | Resmi İnternet Sitesi | tb.org.tr] [Trabzon Ticaret Borsası | Resmi İnternet Sitesi | tb.org.tr]