BU YIL FINDIK MAKİNEYLE KURUTULACAK

BU YIL FINDIK MAKİNEYLE KURUTULACAK


Hasat edilmesine yakında başlanacak olan 2013 ürünü fındıkta, geçen yıl uygulamaya konulan makineli kurutma sistemine bu dönem büyük talep olduğu bildirildi.


Alınan bilgiye göre, fındık üretimi yapılan 14 ilde, bazı Tarım İl Müdürlükleri, Ticaret Borsaları ve ihracatçı firmalar tarafından fındık kurutma makineleri kurularak üreticinin yararlanmasına sunulacak. Söz konusu illerde kurulacak kurutma makinelerinin 100’e yaklaşacağı tahmin ediliyor.

Geçtiğimiz yıl Trabzon Ticaret Borsası (TTB), Tarım İl Müdürlüğü ve Türkiye ihracat rekortmeni Oltan Gıda ile ortaklaşa uygulanan Kaliteli Fındık Projesi kapsamında Trabzon’da kurulan 12 makineli kurutma merkezinde verimli sonuçlar alınması üzerine söz konusu makinelere talep arttığı bildirildi.

Yönetim Kurulu Başkanımız Şükrü Güngör Köleoğlu, özellikle Doğu Karadeniz’in yağışlı bir iklim yapısına sahip olması nedeniyle makine ile yapılan kurutmanın kalite ve zaman açısından büyük fayda sağladığına dikkat çekerek, “Geçen yıl yaptığımız detaylı uygulamadan elde edilen sonuçları kitapçık haline getirerek sektörün tümüyle paylaştık. Kurutma işlemine tabi tutulan 257 ton fındıkta asgari 2 randıman artışı olurken, aflatoksinleşmede yok denecek az gerçekleşti” dedi.

Fındıkta en büyük sorunun verim ve kalite olduğuna bir kere daha dikkat çeken TTB Başkanı Köleoğlu, makineli kurutma sisteminin tanıtılmasına ve talebin artmasına geçen yıl uygulanan projenin büyük katkı sağladığını, bu nedenle de birçok meslek örgütü ve firmanın sistemi kurarak hizmet vereceğini sözlerine ekledi.


Bu yıl da fındık ücretsiz kurutulacak..

Öte yandan, Trabzon’da geçen yıl kurulan fındık kurutma merkezi bu yıl da tamamen Oltan Gıda’nın katkıları ile açılacak.

Arsin Organize Sanayi Bölgesi’nde kapasiteleri yaklaşık 25 ton olan 12 kurutma makinesi ile Fındık Kurutma Projesi kapsamında verilecek kurutma hizmeti tamamen ücretsiz olacak.

Yetkililer, 12 Ağustos’ta başlayacak ve Eylül ayının sonunda tamamlanacak kurutma işleminden yararlanmak isteyen üreticilerin 444 02 08 no lu telefonu arayarak kurutma için sıra alacaklar. Olgunlaştıktan sonra toplanmış ve patosa vurulmanın ardından en az 2 gün harmanda bekletilerek nem oranı düşürülmüş fındığını kurutmak isteyen üreticinin ürünü proje kapsamında merkeze ücretsiz olarak taşınacak. Nem oranına göre işleme tabii tutularak kurutulan fındıklar yine ücretsiz olarak taşınarak üreticiye teslim edilecek.

Yetkililer, proje ile ilgili duyuru ve tanıtım çalışmalarına da yakında başlanacağını bildirdiler.