FINDIKTA LİSANSLI DEPOCULUKTA SONA DOĞRU

FINDIKTA LİSANSLI DEPOCULUKTA SONA DOĞRU


Fındıkta serbest piyasa şartlarının istikrarlı bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli olan Lisanslı Depoculuğun hayata geçirilmesi amacıyla başlatılan çalışmalar son aşamaya geldi.




2 Ağustos 2006 tarihinde çıkarılan ve bugüne kadar uygulanamayan “Fındıkta Lisanslı Depo Yönetmeliği” çerçevesinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından sistemin 2012 yılı ürünü fındıkta hayata geçirilmesi için yoğun bir çalışma dönemi içine girildi.

 
Bunun için Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nce koordine edilen ve Ordu Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde “Lisanslı Depoculukta Fındık Standartlarının Belirlenmesi” konulu çalıştay Ordu’da gerçekleştirildi.

 
Söz konusu çalıştaya Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı, Ordu Ticaret Borsası, Giresun Ticaret Borsası, Trabzon Ticaret Borsası, Ordu Ziraat Odası, Giresun Ziraat Odası, Ulusal Fındık Konseyi, Ordu Üniversitesi, TUBİTAK, TSE, TMO, LİDAŞ (Lisanslı Depoculuk A.Ş.),Karadeniz İhracatçılar Birliği, Keşap Fındık Üreticileri Birliği, Fındık Araştırma İstasyonu temsilcileri katıldılar.

 
2 gün süren toplantılar sonunda  lisanslı depoya kabul edilecek kabuklu fındıkların,  rutubet,  yabancı madde, çatlak, kırık ve iç fındık, diğer gruplardan karışma ile   buruşuk iç oranları üzerinde görüş alış-verişinde bulunularak karara varıldı.

 
Konularında standartlar belirlenirken bu standartlara uygun olarak depoya kabul edilen kabuklu fındıkların %70’in altında bağlı nem ortamında azami 24 ay süreyle depolanabileceği mutabakatına varıldı.

 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Şube Müdürlerinden Atilla Azkur başkanlığındaki toplantıdan sonra şu açıklama yapıldı:

 “Lisanslı Depoculuk Türk tarımı önünde yeni ve önemli bir çıkış noktası olarak görülmektedir. Hububatta hayata geçmiş olan lisanslı depoculuğun en önemli ihraç ürünümüz olan fındıkta da hayata geçmesi son derece önemlidir. Lisanslı Depoculuk ile ürün kalitesi önem kazanacaktır.

Lisanslı Depoya teslim edilecek fındıkların belirlenmiş olan bu standartlara uygun olması ürünün kalitesinin tescili anlamına gelmektedir. Kalitesi tescillenmiş ürün, sıradan ürünlerden daha kıymetli olacaktır.

Lisanslı Depoculuk ürünü kıymetlendiren bir kurum olarak öne çıktıkça üreticilerimiz de bu standartlara uygun üretim yapma yolunu seçecektir.

Fındıkta lisanslı depoculuğun kurulmasına ilişkin yasal düzenlemeler tamamlanmış olup; depoya fındık alınma standartları da bu çalıştayla şekillenmiştir. Önümüzdeki süreç, sistemin diğer ayağını teşkil eden Fındık İhtisas Borsası’nı da kurup, Lisanslı Depolar tarafından tanzim edilecek “Makbuz Senetleri” nin bu borsalarda alınıp satılmasını sağlamaktır.”

 
Edinilen bilgiye göre, Trabzon Ticaret Borsası’nın konu ile ilgili yaptığı 2 araştırmada dikkate alınarak 2012 ürünü için biri Batı, diğeri ise Doğu kesiminde olmak üzere 2 depo faaliyete geçirilerek uygulanmasına başlanacak lisanslı depoculuk için Giresun Ticaret Borsası tarafından Avrupa Birliği fonlarından sağlanan kaynakla bu yılın sonuna doğru modern bir deponun da temeli atılacak.

 
Fındıkta lisanslı depoculuk sistemi, ürünün ideal şartlarda depolanarak saklanmasını sağlarken, arz fazlasının yaşandığı yıllarda da özellikle fiyatta istikrarın teminine büyük katkı sağlıyor.