TÜRK ÇAYINDA İLK TESCİL YAPILDI

TÜRK ÇAYINDA İLK TESCİL YAPILDI


Kopya çay anaçlarının tescili, 5553 sayılı Tohumluk Kanununun Bitki Çeşitlerinin Tescil edilmesi ile ilgili yönetmeliği gereğince 22.02.2012 tarihinde Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğünde (TTSM) yapılan tescil toplantısında tescil komisyonunun tüm üyelerinin oy birliğiyle yapıldı.



Tescil komitesine Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkilerinden Prof. Dr. Veli Erdoğan başkanlık etti. Toplantı, Ulusal Çay Konseyi üyesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Bahattin Bozkurt, TTSM’den uzman elemanlar, Bakanlık Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü temsilcisi, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü temsilcisi, Fidan Üreticileri Alt Birliği temsilcisinin katılımı ile gerçekleşti.


Toplantıda komisyon üyelerine çeşitlerle ilgili bilgileri Çaykur Çay Araştırma Enstitüsünden Ayhan Haznedar verdi. Haznedar, çeşitlerin bölgeye adaptasyonunun uygun olduğu, polifenoller bakımından üstün özelliklere sahip, verim bakımından mevcut olanlardan daha verimli olduğunu vurguladı. Yapılan tartışmalar sonucunda çeşitlere çay tarımında üstün hizmeti geçen merhum Ali Rıza Erten ve Zihni Derin ile Çaykur1, Çaykur2 ve Çaykur3 isimleri verildi.


Bu çeşitlerin ülkemiz milli çeşit listesinde yer alacağı ve uluslararası literatürde tescil edilmiş Türk Çayları olarak isminin geçeceği belirtildi. Çeşitlerin seri bir şekilde doku kültürü teknolojisi ile sağlıklı, sertifikalı fidanlar üretilerek çaylıkların yenilenmesi yapılacak. 2023 yılında 50 bin ton ihracat hedefine ve Türk çayının dünya çapında kalite bakımından yarışabilecek seviyeye gelmesi sağlanacak.